Ligornas Sportchefer åkte till Göteborg för att bland annat titta på två olika hybridgräsplaner och hur underlaget gör sig på svenska breddgrader.
– Vi tittade på två hybridgräsplaner med olika sorters uppbyggnad och konstruktion, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.
Underlagsfrågan är ständigt diskuterad i svensk fotboll och just nu håller Svensk Elitfotboll på att utreda ett förslag om vilket underlag som vi eventuellt ska spela elitfotboll på i framtiden. Utredningen tittar både på för- och nackdelar med de olika underlag som finns att tillgå. Som en del i detta arbetet så förlades Sportchefsmötet den här gången i Göteborg för att ge Allsvenskans och Superettans Sportchefer möjligheten att titta på och närmare bekanta sig med hybridgräsen på Gamla Ullevi och på Kamratgården.
Deltagarna lyssnade intresserat till föredragshållarna och de erfarenheter de skaffat sig så här långt. Likaså var de nöjda med vad de såg och att de fick se två olika system av hybridgräs.
– Hybridgräs är spännande och man ska veta att många lag i ligorna runtom i Europa spelar sina matcher på någon typ av hybridgräs och vi inom svensk elitfotboll följer utvecklingen med stort intresse säger Rydén vidare.
Hybridgräset på Gamla Ullevi lades inför säsongen och har huserat alla IFK Göteborgs matcher i Allsvenskan (förutom premiären som var på Nya Ullevi) och GAIS och Örgrytes matcher i Superettan.
– Hybriden på Gamla Ullevi har varit bra. Planen är tät och jämn och den var nästan för tät där ett tag vilket var en av orsakerna att den blev lite halkig, men det har åtgärdats nu. Vi är väldigt nöjda. Planen håller fantastiskt bra, menar Gustav Hessfelt, Koordinator i IFK Göteborg
Hybridgräset på Kamratgården invigdes efter sommaren och är anlagt av en annan leverantör än hybriden på Gamla Ullevi. På Kamratgårdens hybrid tränar IFK Göteborgs A-lag och U19-lag samt att U21-, U19- och U17-lagen numera spelar sina matcher där.
– Hybriden på Kamratgården går ännu snabbare än den på Gamla Ullevi, och vi har inte haft problemen med halka på denna hybriden. Vi har knappt tränat på vanligt gräs för att hybriden är så bra och numera tränar vi inte alls på konstgräs inför matcher mot konstgräslag. Planen är så pass snabb när man vattnar den ändå, säger Gustav Hessfelt och fortsätter.
– För U-lagen har det varit lyckade matcher. För det första är planen fin oavsett väder. Det har regnat mycket i Göteborg men vi har inte ställt in en enda match eller träning. Lag som kommit har varit förvånade. Planen sväljer mycket vatten för att underarbetet är sand och vi kör så länge vi kan under vintern. Troligen en bit in december. Sedan räknar vi med att vara igång i februari-mars igen.
När man pratar om hybridgräsplaner så är det inte enbart en diskussion om att ta ett steg tillbaka mot naturgräs i stället för konstgräs igen, en aspekt är också att hybridgräset teoretiskt kan förlänga säsongen.
– Hybridgräset förlänger säsongen, helt klart. Det ser vi redan nu. Tidigare år har vi haft en vattensjuk gräsplan som ej gick använda efter september, men nu är det skillnad. Hybridplanen kommer vara klar att spela på tidigare än ordinarie planer. Jag gissar på minst två veckors skillnad.
Utöver IFK Göteborg så har även Malmö FF hybridgräs på sin träningsanläggning.
Sportchefsmötet diskuterade även marknad och varumärken, U21-serien och årsplanen för 2018.
Fakta Hybridgräs:
- Hybridgräs är en blandning av konstgräs och naturgräs, det finns en mängd olika system som de olika leverantörerna använder sig av.
- Konstgräs kan bland annat läggas som en armerande grund i form av ett rutnätsmönster.
- Sedan sår man naturgräs i rutnätsmönstret och låter det växa upp över konstgräset.
- När man sedan klipper gräsmattan så ser man till att hålla det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset.
- Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.
- Någon typ av hybridgräset används i hela Premier League, i stora delar av Italien och Holland samt exempelvis även på Santiago Bernabeu i Madrid.