I den öppningsplan för återgång till spel inför publik anger Svensk Elitfotboll att det i ett förstaläge är, när smittläget i Sverige tillåter det, möjligt att ta emot upp till 15% av arenornas kapacitet på sittplats, med ett maxtak på 3000 åskådare på de stora arenorna.
– De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan är professionella och de kan välkomna publiken åter på ett tryggt och säkert sätt, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.
Under säsongen 2020 spelades fyra matcher med publik upp till 300 åskådare, Falkenbergs FF – Djurgårdens IF i Allsvenskan samt Västerås SK – Trelleborgs FF, IK Brage – Västerås SK och Umeå FC – GIF Sundsvall i Superettan. I samtliga fall gick det bra att undvika köbildning och att hålla avstånd inne på arenan, och det registrerades inte heller någon ökad smittspridning i lokalsamhället efter matchen. I nutid har tennisen i Australien Open och finalen i Super bowl spelat med publik och flera europeiska fotbollsligor har redan en plan klar för hur de ska återgå till spel inför publik.
Så fort smittläget i Sverige har sjunkit och fler har blivit vaccinerade så står klubbarna i Allsvenskan och Superettan redo att välkomna en större mängd publik tillbaka till arenorna. För det krävs en regelbunden dialog med myndigheterna och en bekräftad strategi som elitfotbollen och myndigheterna tillsammans kommit överens om.
– Vi och våra klubbar är experter på att arrangera evenemang med publik. Om vi kan få en dialog med myndigheterna och deras expertis på smittskydd så är jag säker på att vi gemensamt kan komma fram till några olika nivåer för hur vi stegvis släpper på mer och mer publik i takt med att smittläget blir bättre, menar Svante Samuelsson.
En viktig aspekt för att åter släppa in publik på arenorna, förutom att klubbarna faktiskt klarar av det på ett säkert sätt, är folkhälsan. I en studie som återgetts bland annat i Radiosporten så är idrottens sociala funktion för publiken större än vad man tidigare trott. Supporterskapet och kärleken till sitt lag är en gemenskap och tillför en mening i vardagen som många blivit utan nu när arenorna är stängda. För många blir livet tomt och i kombination med de sämre motionsvanor som pandemin fört med sig så riskeras befolkningens psykiska hälsa om de inte får besöka idrottsevenemang.
I Svensk Elitfotbolls öppningsplan så står det exakt hur elitfotbollen skulle kunna öppna upp på ett säkert sätt, och det vill elitfotbollen visa för myndigheterna. Förutom förslaget att inleda med 15% av arenans totala sittplatskapacitet så är ståplats och bortasektionerna initialt stängda. Utöver det så kommer klubbarna bland annat att sprida ut åskådarna med stor social distansering mellan varandra och speciellt utbildade publikvärdar ska se till att det inte blir köbildning.
– Vi kommer att jobba med zonindelning där varje arena delas in i två-tre zoner för att publiken inte ska blandas med varandra. Dessutom finns det ett antal sektioner inom varje sektion som fungerar på samma sätt, säger Per Eliasson, delegat- och säkerhetsansvarig på Svensk Elitfotboll.
– Dessutom kommer vi ha ett stort antal entréer öppna vid varje match och slot-tider för in- och utpassering till och från arenan för att undvika trängsel innan och efter matchen.
Själva spelet fotboll smittar inte. Det fastslogs redan 2020. Fotbollsläkarna i Sverige styrker det och menar att nästan alla bekräftade fall av smitta i elitfotbollen tillkommit utanför den så kallade fotbollsbubblan.
Nu står elitfotbollen redo att visa att det med säkra evenemangsrutiner går att säkerställa att det inte heller sker smittspridning via besök på läktarna i samband med match.