Mjällby AIF ska tillbaka till Allsvenskan. Men förmodligen inte i år. Tolv spelare har försvunnit och erfarne tränaren Anders Linderoth bygger nytt med unga spelare ur de egna leden.

 

– Pratar man med folk på Listerlandet ska vi tillbaka till Allsvenskan direkt, men så enkelt är det ju inte, säger Anders Linderoth som hunnit jobba med laget i fem månader.

 

Det tror inte heller de spelare, ledare, tränare, media, sponsorer, företrädare för Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet som närvarade på Superettan upptaktsträff den 26 mars på Scandic Infra City, mellan Stockholm och Arlanda. De tror, enligt undersökningen på plats, att Mjällby får bygga upp ett nytt lag under ett par år innan det blir Allsvenskan igen.

 

– Det låter bra, så får det nog bli. Vi har släppt fram spelare födda 1995, 1996 och 1997. De rutinerade spelarna i form av målvakten Mattias Asper, Marcus Ekenberg och Daniel Nilsson tar väl hand om de nya, förklarar Anders Linderoth.

 

Bagarn leder från sidan
Mjällby-ikonen Patrik ”Bagarn” Rosengren lade skorna på hyllan efter förra säsongen. I år är han assisterande till Anders Linderoth, som har 33 år som tränare. Linderoth öser beröm över sin adept.

 

– Han gör ett mycket bra jobb med framför allt försvararna, och har individuella samtal med var och en av dem. Bagarn är absolut en framtida tränare i Mjällby när han gått klart sina tränarkurser.

 

Målvakten Mattias Asper, 41, som jobbar deltid på marknadssidan i Mjällby AIF, tar upp tråden med den unga truppen.

 

– Det är lite ovanligt att sitta bredvid 17-18-åringar i omklädningsrummet, men också inspirerande.

 

Ny, stabil grund
Klubbdirektör Jörgen Martinsson ansvarar för att ställa om organisationen till en omstart i Superettan.

 

– Det är klart att det blir en omställning att gå från trettiofem ned till tjugo miljoner kronor i omsättning, men det viktiga är att bygga en ny, stabil grund och ta oss tillbaka på ett par års sikt.

 

Öster ramlade ur Allsvenskan 2013 – och Superettan 2014.

 

– Det är det värsta som kan hända, att falla igenom två serier på två år. Det gäller att ha en plan som håller om det börjar gå emot laget.

 

Hög ranking på ungdomssidan
När det gäller den unga truppen säger klubbdirektör Martinsson:

 

– Vårt U21-lag var i SM-final mot Häcken i höstas och vårt U17- och U19-lag spelar i högsta serien i Tipselit, där vi rankas strax utanför topp-tio av alla klubbar. Jag tycker att det känns spännande att få lyfta fram och utveckla nya, unga spelare.

 

Sponsorerna fortsätter att ställa upp för Mjällby AIF.

 

– Vi är lyckligt lottade som har cirka 600 sponsorer, varav de flesta är mindre företag med lokal anknytning, vilket gör oss mindre sårbara. De allra flesta är kvar. Några få nationella företag har lämnat, så vi har tappat två miljoner i sponsorintäkter – från tio till åtta miljoners kronor.

 

BP satsar också ungt
BP gjorde Mjällby sällskap från Allsvenskan till Superettan. Isländske tränaren Magni Fannberg är i ungefär samma läge som sin kollega Anders Linderoth i Mjällby: elva spelare har lämnat Grimsta, tongivande dessutom, och ersatts av spelare från de egna leden. Tre spelare är över 27 år, resten runt 20.

 

– Vi har inte så mycket val, så det finns inget att gnälla om. Vi har Sveriges bästa ungdomsakademi. Om de unga spelarna inte håller i Superettan beror det inte på att de är för unga, utan på att de är för dåliga, säger Magni Fannberg.

 

75 procent av deltagarna på upptaktsträffen tror att BP blir kvar i Superettan minst ett år, medan 25 procent tror att Europas största ungdomsklubb går direkt tillbaka till Allsvenskan.

 

Blandning av spelstil
Programledarna på scenen under upptaktsträffen, Jesper Hussfelt och Anders Andersson från Superettan-sändande TV4, frågade om BP:s upplaga 2015 kommer att spela ”BP-Style” eller ”Lagerbäck-Style” under isländske Fannbergs ledning?

 

– Det blir nog lite både och, svarade Fannberg och tillade:

 

– Den frågan börjar jag för övrigt bli lite trött på…

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån