Hallå där, Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig på Djurgården Fotboll som har tagit initiativet till en samverkanskonferens i supporterfrågan på Tele2 Arena 25-26 februari, inom projektet Enable.

Varför?
– Vi vet att vi som klubb ibland blir utsatta för tråkiga incidenter. Projektet Enable, som kommit till för att skapa en långsiktig och hållbar strategi för hur vi i Sverige arbetar med våra arrangemang, hjälper oss att skapa beredskap för dessa situationer. Vi vill vara proaktiva och agera nu, istället för att reagera efteråt. Samverkanskonferensen är ett led i det arbetet och vi är väldigt glada för den positiva responsen.

Vilka föreläser på samverkanskonferensen?
– Dragplåstret är Dr Clifford Stott från Security and Justice Research Group vid University of Leeds. Han rankas som en av de främste i världen inom området ”folkmassans psykologi och polisstrategier”. Han är flitigt anlitad av Uefa – bland annat utbildade han polis och säkerhetstjänstemän inför EM i Polen och Ukraina 2012 – och är dekorerad med utmärkelser i hemlandet England, bland annat ESRC Celebrating Impact Prize 2014 för “Outstanding Impact in Public Policy”.

Vilka bjuds in?
– Vi bjuder in politiker och tjänstemän, sakkunniga, länsstyrelsen, polisen, supporterorganisationer, klubbar och Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF. Vi har även representanter från andra länder med på konferensen – projektet Enable har uppmärksammats internationellt.

– Vi kan tänka oss att öppna dörren för ”utomstående”, om det hjälper Enable framåt.

Vad är styrkan med projektet Enable?
– Det är framför allt den breda uppslutningen bakom det vi vill åstadkomma via det nätverk vi fått ihop. Genom konferensen vill vi samla berörda intressenter och gemensamt sätta ett ramverk för 2015. Vi tror på att bygga vidare på god praxis. Det pågår ett bra arbete hos de olika berörda aktörerna. Utmaningen är att koordinera insatserna och säkerställa en positiv samverkan där förankring är a och o. I det arbetet är det viktigt att vi samlar på oss så mycket kunskap vi bara kan.

Du och Dr Clifford Stott närvarade före, under och efter Djurgårdens bortamatch mot IFK Göteborg den 29 september på Gamla Ullevi förra året för att “observera”. Vad såg ni?
– Vi gjorde en hel del intressanta observationer. Jag vill inte gå in på detaljer, men det jag kan säga är att det var glädjande att se hur väl bemötta Enable-teamet blev och hur väl våra observationer mottogs av alla inblandade. Ibland kan det finnas en viss prestige hos de olika aktörerna, men så var inte alls fallet här och det kändes väldigt bra för framtiden. Det är verkligen intressant att se vilken stor apparat det är arrangera en fotbollsmatch, oavsett om perspektivet utgår ifrån polisen, klubben eller supportrarna. Alla har olika hänsyn att ta, utifrån sina olika roller och mandat, men jag tror vi alla vill ha trevliga och stämningsfulla fotbollsarrangemang där alla känner sig välkomna.

Hur ska vi uppnå det, förutom att ordna samverkanskonferenser?
– Stämningen på läktaren och engagemanget bland supportrar är svensk fotbolls kanske allra starkaste attraktionskraft. Vi behöver vårda den. För att lyckas med det behöver vi arbeta proaktivt och målmedvetet. Det är svårt att få gehör och utrymme att gå in på djupet i frågeställningen när saker och ting av negativ natur slår mot fotbollen. Vår säkerhetsansvarige i Djurgården Fotboll är till exempel aldrig så populär i media som när han upptryckt mot vägen ska försvara klubben emot allt ifrån himmel och jord. Vi vill agera istället för att reagera. Då har vi också bättre förutsättningar att påverka och nå ut.

CSR står normalt för Corporate Social Responsibility. Ni på Djurgården Fotboll har dock gjort om begreppet till Club Society Response. Varför?
– Det är vårt sätt att anpassa hållbarhetstänkandet till idrotten och fotbollen. Vi är en viktig del i samhället och är beredda att ta vårt ansvar, men ansvarstagande är inget självändamål. Vi måste veta vad det är vi ska ta ansvar för. Vi ska ta ansvar för våra verksamheter, absolut, men fotbollen berör så många fler. Via samverkan och kompetensutbyte med myndigheter och supportrar kan vi skapa ett klimat som alla är tillfreds med. Alla behöver vara införstådda med att en fotbollsklubb, en polisorganisation och en supporterorganisation alla känner sin egen verksamhet bäst. Vi har olika funktioner i samhällets ekosystem och olika möjligheter att påverka i den ena eller andra riktningen. Vi tror på dialog med supportrarna, istället för att trycka ut direktiv och regler. Först då kan vi uppnå trygga, säkra och välkomnande arrangemang. 

Slutligen: om du var en sagofigur i Astrid Lindgrens värld, vem skulle du vara då – och varför?
Pomperipossa. Det finns vissa likheter med Pomperipossa-sagan och den orättvisa vi upplevde när polisnotorna var en het fråga.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation