När Sveriges Fotbollshistoriker och statistiker (SFS) gav ut sitt senaste nummer av medlemstidningen Bolletinen så följde det också med en grundlig bilaga över hela säsongen 1948/1949.
– Allsvenskan startade 1924 men laguppställningar match för match förekom dock inte i samlad tryckt form förrän i mitten på 1950-talet. Det är den luckan vi nu försöker fylla, säger SFS ordförande Tommy Wahlsten.
De kallar sig själva en brokig samling av statistiknördar, nostalgiker, fotbollshistoriker, sportjournalister, gamla elitspelare, tränare och domare. Tillsammans brinner de för den inhemska fotbollen i Sverige och det måste man kanske också göra om man åtagit sig att dokumentera svensk fotboll och att åskådliggöra dess historia. En av uppgifterna som SFS har tagit på sig är att ge ut allsvensk statistik fram till 1956.
– Strömbergs årsböcker började inte komma förrän i mitten av 50-talet. De första trettio åren av Allsvenskan var man alltså hänvisad till att leta i tidningar för att hitta matchfakta. Tillkomsten av SFS och utgivningen av SFS-Bolletinen från 1983 inspirerade en medlem i Malmö, Hans Ekman, att fylla denna lucka och under åren 1986 fram till sin död 2004 gav han ut de allsvenska ”matchreferaten” i skriftlig form, Allsvenskan i Siffror. Sista utgåvan kom ut postumt 2007 och Hans hade då hunnit fram till säsongen 1947-48. Det är alltså luckan från 1948 till och med 1956 som nu SFS har för avsikt att täppa till och därför producerades utgåvan om 1947-48 förra året och om 1948-49 nu i år. Förhoppningsvis kommer 1949-50 i mitten på nästa år och om vi kan få ekonomiskt stöd för utgivningen så har vi material och andra resurser att klara av utgivning av två säsonger per år för att då bli helt klara 2020, säger Tommy Wahlsten.
Den allsvenska bilagan från 1948/1949 innehåller alla Allsvenskans lag den säsongen. Här finns alla spelare, alla ledare, alla laguppställningar, domare, publik, landskamper och till och med ett referat från varje match. Allt. Här finns även diskussionen huruvida svenska spelare bör tillåtas bli utlandsproffs med på ett hörn.
– Förarbetet, faktakontrollen, redigeringen och layouten har krävt sina timmar, exakt hur många är svårt att beräkna. Vi har varit flera inblandade men nu (maj 2016) bortgångne Kenneth Blom i Aspabruk stod för det mesta arbetet genom att skriva in laguppställningar och kortreferat från alla de 132 matcherna. Processen har pågått under flera år eftersom det gjorts ideellt.
Bildades tidigt 80-tal
SFS bildades 1982 med utländska fotbollstidningar som förebild. SFS hedersordförande Classe Bengtsson berättar att ett gäng tipsskribenter bestående av han själv under sin tid på Expressen, hans kollega på Expressen Stieg-Olof Cronlöf och Aftonbladets Sture Hollstrand brottades ett par dagar i veckan med allehanda fotbollsstatistik.
– Det här var på tidigt 80-tal då det framför allt handlade om det gamla hederliga stryktipset. Internet var inte uppfunnet. Vi fick jaga siffror själva, men vi bombarderades också med statistik från både klubbar, organisationer och förbund. Supportertidningar från engelska klubbar dök flitigt upp på redaktionen samt hemma hos redaktör ”Stickan” Cronlöf, som var en hejare på att få fram allsköns statistik. I en engelsk publikation fick han vetskap om att England hade en organisation för fotbollsstatistiker. Samma var förhållandet i dåvarande Västtyskland. Stickan blev imponerad och visade upp några gigantiska siffermagasin för oss övriga tipsskribenter.
– ”Varför inte starta en svensk motsvarighet till organisationerna i England och Tyskland”, undrade Stickan. Han testade idén på sina Expressen-kollegor och på flera så kallade ”tipsorakel” runt om i landet, bland annat Sture Hollstrand, Aftonbladet, Gunnar Bengtsson i Skåne, Hans-Christer Sjöberg på Sveriges Radio, expert på engelsk fotboll och Roger Juhlin på Vestmanlands Läns Tidning. De flesta av oss tillfrågade tyckte att Stickan skulle arbeta vidare på den här idén. Och sen presentera ett förslag för oss intresserade. Som den arbetsmyra Stieg-Olof Cronlöf var satte han igång direkt. Detta var på våren 1982. Stickan var också en försiktig general. Han tog självklart kontakt med Svenska Fotbollförbundet och dess presschef Sten ”Stabben” Ahlner, tillika legendarisk hammarbyledare. Stickan ville gå den officiella vägen. Stabben, då redaktör för Fotboll-Boken, nappade på idén. Stickan fick i uppdrag av oss blivande medlemmar att registrera en förening vid namn ”Sveriges Fotbolls Statistiker” (SFS) – senare under 90-talet namnändrat till Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker.
Varför är det så viktigt att kartlägga svensk fotboll? Vilken funktion har ni?
– Fotbollen i Sverige har funnits – under någorlunda ordnade former – sedan 1896 (första SM) via årtal som 1904 (SvFF:s tillkomst), 1908 (första landskampen), 1924 (Allsvenskan startar), 1973 (första landskampen damer och första SM för damer) och 1988 (Damallsvenskan startar) och eftersom landskamper, Allsvenskan och Damallsvenskan är företeelser som i högsta grad fortfarande lever som tävlingsformer där antal mål, poäng med mera är avgörande, görs allt oftare i media till exempel jämförelser bakåt i tiden för att hitta nya rekord i allt fler företeelser inom fotbollens sfär. Därför är det viktigt att ha koll på vad som hänt tidigare.
Bästa matchen spelades 1961
Allsvenskans bästa match genom alla tider spelades den 17 augusti 1961. I alla fall om man ska tro SFS. Matchen mellan etablerade IFK Göteborg och nyuppflyttade IF Elfsborg slutade 5-5 inför ögonen på 41 908 åskådare på Nya Ullevi.
– Om vi idag, 25 år senare skulle göra samma omröstning inom SFS så skulle resultatet blir detsamma. Den matchen hade allt. Matchen gick i elljus – en relativt ny företeelse, och slutade med det mycket ovanliga allsvenska resultatet 5-5. Det faktum att det bjöds på tio mål och att det blev oavgjort har också en betydelse – båda lagen och dess anhängare var nöjda. Dessutom var det en bra match – jag vet för jag var där som 15-åring och skrev just den här kommentaren i programbladet ”Jättebra match!!”. Jag har givetvis programbladet kvar, säger Tommy Wahlsten.
– Sedan ska vi komma ihåg att medianåldern på medlemmarna är 65-70 år. Dock så bodde huvudparterna av medlemmarna i 08-området vid tidpunkten för omröstningen, ändå blev den här matchen bäst.
Fakta Sveriges Fotbollshistoriker och statistiker:
* SFS bilades 1982
* SFS har 1400 medlemmar och har ökat med ungefär 150 nya medlemmar per år de senaste sex åren.
* SFS är en ideell förening vars mål är att statistiskt dokumentera svensk fotboll och att åskådliggöra dess historia. SFS har sedan 1984 varit Svenska Fotbollförbundets officiella intresseorganisation i statistikfrågor och samarbetar sedan 2013 också med SEF och förhoppningsvis snart också med Elitfotboll Dam. SFS ansvarar också sedan 2003 för Svensk fotbolls Hall-of-Fame.
* SFS ger varje år ut fyra nummer av medlemstidningen SFS Bolletinen där nutidens fotboll blandas med dåtidens. Tidningen kom ut första gången 1983 och är nu inne på årgång 134. Sammanlagt har det kommit ut 140 utgåvor inklusive sex specialnummer.
* SFS har en aktiv facebookgrupp där medlemmarna dagligen diskuterar svensk fotboll.
Mer info på bolletinen.se