Svensk Elitfotboll deltog idag på ett uppföljningsmöte om fotbollens säkerhetsfrågor på Regeringskansliet i Stockholm. På mötet diskuterades säkerhetsfrågan under säsongen 2024 och det gjordes en framåtblick mot säsongen 2025.
– Säkerhetsläget har generellt varit mycket bättre i år än jämfört med 2023 års säsong, men det har också varit ett antal matcher nu på slutet med händelser som vi fördömer och som vi tar på stort allvar, säger Simon Åström, ordförande i Svensk Elitfotboll.
Möten mellan fotbollens intressenter genomförs sedan en tid tillbaka med jämna mellanrum. Det här mötet som genomfördes under närvaro av idrottsminister Jakob Forssmed (Kd) var det fjärde i ordningen och inplanerat sedan länge. Förutom representanter från Regeringen och från Svensk Elitfotboll så medverkade även Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Riksidrottsförbundet (RF), Spelarföreningen, Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), arenabolag samt polis- och åklagarmyndighet.
Under mötet fick samtliga parter ge sin bild av säkerhetsläget på svenska elitfotbollsarenor under säsongen 2024. Svensk Elitfotbolls nya direktiv och fotbollens samverkan med myndigheterna under 2024 är saker som beskrivs som utvecklats positivt under 2024.
– Den handfull matcher vi haft med större ordningsstörningar är inte bra, dessa tar vi på största allvar och fördömer å det grövsta. Vi behöver vara självkritiska och flytta fram positionerna ytterligare till nästa säsong och det gör vi tillsammans alla fotbollens intressenter. Samtliga inblandade måste ta sitt ansvar i att vi ska ha en så bra och trygg miljö som möjligt på en fotbollsmatch i Allsvenskan eller Superettan, säger Simon Åström och fortsätter.
– Det är samtidigt också viktigt att påpeka att om man ser till den större bilden så har alla trender gått i rätt riktning i år. Säsongen 2024 är på många punkter lugnare än 2023 och vi har betydligt färre ordningsstörningar. Våra föreningar tar ett stort arrangörsansvar och lägger mycket fokus och kraft på arbetet med dessa frågor. Tittar vi internationellt så går det på många ställen åt motsatt håll, så är det inte här.
Samtliga deltagare på mötet är fortsatt överens om att exkluderingsstrategin är rätt väg att gå och att den kommande presentationen av regeringens utredning, ledd av Anders Hübinette, kommer att påverka arbetet under 2025.
– Hübinettes utredning blir så klart viktig. Vi hoppas vi har fått gehör för det vi står för i utredningen. Vi kommer behöva stöd från alla parter och göra jobbet tillsammans för att arbetet ska få effekt. Samtliga har ett ansvar. Det gäller både alla som jobbar med fotbollen och alla som är på plats på arenorna. Vi upplever att vi har en väldigt god samverkan med såväl supporterrörelsen som aktuella myndigheter, och just samarbetet och den goda dialogen kommer vara en nyckel för att att fortsätta arbetet med trygga evenemang inför 2025, avslutar Simon Åström.
Arbetet med att förbättra och utveckla säkerheten på fotbollsmatcher i Allsvenskan och Superettan samt samarbetet med övriga intressenter fortsätter under vintern och kommer löpande att redovisas i samband med kommande möten tillsammans med Regeringen.