Varje år kostar så kallad online piracy rättighetsinnehavare i världen miljarder dollar. I Sverige har frågan inte fått stort utrymme förrän nu då den svenska regeringen precis meddelat att de tillsätter en utredning med motiveringen att Sverige är ett av EU-länderna där problemet är som störst.
– Vi vill att så många som möjligt ska kunna se svensk elitfotboll och det är självklart ett problem när vissa personer väljer att se matcherna på illegala sajter istället för hos vår rättighetsinnehavare Warner Bros. Discovery, säger Jessica Linnman, kommersiell chef på Svensk Elitfotboll.
Varje år lägger svenskarna totalt 1,25 miljoner på illegal IP-TV. Användandet har de senaste tre åren fördubblats. Enligt Mediavision så köper 580 000 svenska hushåll illegala IPTV-tjänster årligen.
– Matcher som sprids på olika piratsajter är ett stort problem för oss och något som vi jobbar aktivt med att förhindra. Att frågan är uppe på regeringsnivå i Sverige och att man nu tillsatt en undersökning är ett steg i rätt riktning för att kunna komma tillrätta med problemen, fortsätter Jessica Linnman.
I Sverige har Warner Bros. Discovery (WBD) sändningsrättigheten för Allsvenskan och Superettan. Även WBD välkomnar att frågan är uppe på regeringsnivå i Sverige och att en utredning tillsatts.
– Illegal IPTV är ett allvarligt problem för underhållningsföretagen, särskilt i Norden. De utgör ett hot för användarna som riskerar exponeras för såväl skadlig programvara som identitetsstöld, de drabbar underhållningssektorn ekonomiskt och på så vis hindrar producenterna från att återinvestera i nytt och framtida innehåll. Vi arbetar aktivt med att bekämpa dessa tjänster med såväl juridiska medel som internationella samarbeten för att störa deras verksamhet. Det engagemang som såväl den svenska regeringen som EU-kommissionen uppvisar är uppmuntrande, och vi kommer fortsätta samarbeta med dem för att skydda både konsumenter, kreatörer och det innehåll de skapar, säger Christina Sulebakk, EVP, Managing Director för WBD Nordics
Bakgrund
Problemet med online piracy har funnits en längre tid men blev värre i samband med COVID-19-pandemin, vilket genererade en dramatisk ökning av piratkopiering på nätet. Europol betonade 2021 sin oro över brott relaterade till immateriella rättigheter under pandemin.
2021 röstade EU-parlamentet igenom en rapport med förslaget att ta itu med piratkopiering av idrottssändningar online och därmed skydda livesändningsrättigheter. Elitfotbollens arbete med att få bukt med problemet hanteras främst av intresseorganisationen European Leagues och deras påverkansarbete mot politiker som jobbar i EU-parlamentet i Bryssel, men också genom påverkanskampanjer på hemmaplan.
Innan jul besökte Svensk Elitfotbolls generalsekretare Johan Lindvall justitiedepartementet tillsammans med SHL:s CEO Jenny Silfverstrand och Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen för att visa hur ekosystemet för idrotten ser ut, vilken påverkan idrottsrörelsen har på samhället i stort och varför det är oacceptabelt att intrången i rättigheterna fortsätter i den omfattning som det gör idag.
Nu i januari 2025 meddelar Sveriges regering att de tillsatt en utredning som ska undersöka hur illegal IP-TV kan motverkas.
– Pengar som skulle ha gått till rättighetsinnehavare, går rätt ner i fickorna på de kriminella. Det här får konsekvenser naturligtvis, för hela film- och tv-branschen. Tyvärr så är Sverige ett av EU-länderna där det här problemet är som allra störst, säger kulturminister Parisa Liljestrand på regeringens presskonferens.
– Jag tror inte att alla tänker på det men det här innebär ju mindre intäkter till föreningarna, till barn- och ungdomsidrotten, säger kulturminister Jakob Forssmed om problemet med illegal IPTV.
Samtidigt som utredningen i Sverige pågår som jobbar European Leagues vidare med EU Kommissionen i syfte att de ska få i uppdrag ta fram en lagändring som gör det möjligt att hårdare stävja problemet med piratkopiering av idrottssändningar online.