Vilka vägar in i seniorfotbollen erbjuds en ung spelare idag?

Den traditionella vägen in i elitfotbollen har varit att spelaren i relativt tidig ålder får spela A-lagsfotboll i sin division 2 – division 4 klubb, för att sedan bli upptäckt av den stora föreningen. Det har varit den normala vägen in i Allsvenskan och på 1950-80 talet fanns det till och med Allsvenska klubbledare som blev berömda för sin förmåga att hitta dolda talanger ner i systemet. Exempelvis ”Nalle” Halldén i IFK Norrköping, Anders Bernmar i IFK Göteborg och Erik Persson i Malmö FF.

 

Den svenska fotbollskartan håller dock på att ritas om och även den svenska rekryteringen till vår elitfotboll har förändras. Våra elitklubbar växer och påbörjar utbildningen av sina spelare i betydligt tidigare ålder varvid dessa spelare får ett försprång. Följaktligen kommer det att bli allt svårare att hitta talanger utanför elitklubbarna, eftersom de som är ”lovande” i tidig ålder dras till de större klubbarna. Det blir också allt svårare att erbjuda en likvärdig utbildning i klubbar utanför elitfotbollen. Den dramatiska minskningen av juniorlag på senare år är ett tydligt tecken.

 

En annat viktigt exempel på en förändring som kommer att få en stor betydelse för vår fotboll, är inflyttningen till Stockholm, som sägs vara Europas idag snabbast växande stad. Det kommer att innebära stora förändringar i föreningslandskapet om en fjärdedel av vår befolkning inom kort kommer att bo i Stockholmsområdet. Redan nu ser vi gigantiska klubbar växa upp i form av IF Brommapojkarna, Boo FF, IFK Lidingö m.fl och ca 40 av de största fotbollsföreningarna återfinns i Stockholm.

 

I en beräkning som Stockholms Fotboll Förbund gjort visar på att det idag saknas över 50 konstgräsplaner i Stockholms kommun. Samtidigt som Gotland har svårt att få ihop ett lag till Elitpojklägret.

 

Vad gör vi för att möta de förändringar som finns beskrivna ovan?

 

Tar vi exempelvis problemet med Stockholmsfotbollen på tillräckligt stort allvar inom svensk fotboll? Återspeglar sig det i Svenska Fotbollförbundets olika kommittéer?
Hur säkrar vi återväxten för att behålla vårt landslags starka ställning och öka möjligheten för våra klubblag att nå framgångar i Champions League och Europé League?

 

Jag har gjort en egen enkel översikt/modell över hur vägarna ser ut för en spelare inom svensk klubbfotboll och även vilket bidrag SEF kan ge för att säkerställa att vi får ett fortsatt gott flöde av spelare som vill komma in i elitfotbollen.

 

Det du nyss läst är en kort introduktion till den modell jag vill presentera i fyra delar. Som jag ser det går det att dela in modellen i tre nivåer, 6-14 år, 14-19 år samt en seniornivå. Jag kommer att redogöra för en nivå i taget och i nästa del som kommer (del 2) lägger jag fokus på den första nivån” 6-14 år”

 

Min ambition är inte att komma med några sanningar, utan erbjuda en egen komponerad beskrivning av hur landskapet ser ut i vår klubbfotboll. Jag kommer dock naturligtvis att dra egna slutsatser och lämna öppna frågeställningar. Jag är också naturligtvis tacksam för kommentarer och åsikter. Hör av er till stefan.lundin@svenskelitfotboll.se eller @StefanLundin2 på twitter.

 

stefan 290

Stefan Lundin – Sportdirektör

Ps. Och missa inte del 2 på onsdag, del 3 på torsdag och del 4  på fredag… Ni hittar dem HÄR!