Hallå där, Magnus ”Munken” Karlsson, klubbdirektör i IFK Norrköping sedan starten av Allsvenskan 2014. Hur mår Peking?
– Vi mår lite som det går i Allsvenskan. Ena veckan vinner vi, och då mår vi bra. Andra veckan förlorar vi och då mår vi inte lika bra. På det hela taget känns det dock stabilt i föreningen. Vi har etablerat oss i mitten av Allsvenskan och är redo för nästa steg – att etablera oss i toppen.
Du har varit på din post nästan ett halvår. Vilka är dina främsta lärdomar?
– Att det är betydligt mer komplext att driva en elitklubb i fotboll än vad det kan verka utifrån sett. Bland annat gäller det att göra kundupplevelsen större, det vill säga att det ska vara roligt att gå på allsvensk fotboll på Idrottsparken i Norrköping. För att klara av det behöver vi ha mer kunskap om besökaren. Vi behöver också inse att vi är en del av upplevelseindustrin och att konkurrensen om människors tid är hård.
Du var i IFK Norrköping och Allsvenskan som spelare 1987-1991, totalt 88 matcher och bidrog till ett SM-guld 1989 som högerback. Hur har föreningen förändrats genom åren?
– Den största skillnaden är att vi har betydligt bättre förutsättningar att bedriva träning i dag tack vare bättre träningsförhållanden och mer resurser att utveckla spelarna individuellt – både vad gäller bättre analysverktyg och personella resurser. Jag hade gärna varit spelare i dag – då hade jag varit en bättre spelare!
Ett publiksnitt på 6 500 åskådare 2013. Hur nöjd är du med den siffran – och vad gör ni för att förbättra den?
– Vårt mål 2014 är ett snitt på 7 200. Hittills i år är hemmasnittet 5 822, bland annat hade vi10 600 mot Åtvidaberg. Som jag sa tidigare, vi behöver ta reda på mer om besökaren så att vi vet vilka det är som kommer till Idrottsparken och varför, och därefter erbjuda en bättre upplevelse – bland annat digitala lösningar som gör att publiken blir ännu mer involverad i matchen. Att vi spelar en attraktiv fotboll hjälper förstås också till.
Vad vill IFK Norrköping – och hur ska föreningen ta sig dit?
– Vår vision är SM-guld inom fem år. För att klara det behöver vi bygga en organisation som är professionell i alla led – även om det är ideella ledare som leder exempelvis ungdomslagen – och ha en ekonomi i bra balans. Det ger oss möjlighet att växa. Europa? Det är inget uttalat mål, utan kommer som en följd av det jag räknat upp.
Vilken är IFK Norrköpings största utmaning i nuläget?
– Att klara av att växa som en professionell elitförening med hjälp av ideella krafter. Vi måste vara realistiska och konstatera att föreningens verksamhet till stora delar kommer att fortsätta bygga på ideella krafter, och därför behöver vi stärka det ideella ledarskapet. Om vi nu inte vinner på Lotto och kan anställa alla över en natt!
Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att den organisationsplan som jag har tagit fram, och som ska presenteras inom kort, tas emot positivt och hjälper IFK Norrköping att ta nästa steg i utvecklingen på väg till Lennart Johanssons pokal!
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Svensk Elitfotboll