Just nu pågår den årliga Almedalsveckan i Visby. Bland deltagarna finns Djurgården och IK Sirius, som på olika sätt belyst hur idrott och elitfotbollen kan bidra till att motverka utanförskap och kriminalitet samt främja inkludering och gemenskap.
För 11 år sedan startade IK Sirius nattfotbollen, ett socialt projekt som numera kallas Gränslös fotboll, för ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Almedalsveckan erbjöd en plattform för att berätta om projektet och dela erfarenheter och strategier för hur fotboll kan användas som ett verktyg för social förändring.
– Det känns givetvis kul att Sirius fotboll och idrottsklubbarnas samhällsengagemang uppmärksammas under Almedalen. Vi vet att idrotten är en stark skyddsfaktor för att minska utanförskap och kriminalitet och där besitter klubbarna en position där man kan nå ut till en målgrupp som många har svårt att nå. Idrotten har chans att påverka barn och unga i rätt riktning och kommer för alltid spela en viktig roll i det förebyggande arbetet, säger Ian Sirelius, projektledare för Gränslös Fotboll, IK Sirius.
Djurgården arrangerade två panelsamtal med fokus på hur näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor kan samarbeta för att skapa långsiktigt hållbara modeller för sociala insatser bortom kortsiktiga projekt.
– För oss i Djurgården Fotboll utgör Almedalsveckan ett bra tillfälle att i en avslappnad kontext få samtala med både näringsliv och politik. Det ger oss möjlighet att både dela våra perspektiv med andra men kanske framförallt förstå de många alternativa perspektiv vilka driver på samhällsutvecklingen, säger Staffan Holmberg, verksamhetsutvecklare på Djurgården Fotboll.
Sedan 2020 har Djurgården Skolidrott bedrivit skolidrottsföreningsverksamhet före och efter skoldagen på skolor i Stockholms län. Idag bedrivs verksamheten på cirka 30 skolor med över 9 000 medlemmar, varav 45 procent anger att de inte deltar i någon annan idrottsförening än sin skolidrottsförening.
– IK Sirius och Djurgårdens hållbarhetsarbete är positiva exempel på allt det fantastiska arbete som bedrivs runtom i landet av våra 32 elitklubbar. Med fotbollen som verktyg kan vi skapa rätt förutsättningar och bygga bättre samhällen för både nuvarande och framtida generationer, avslutar Beatrice Clarke, hållbarhetschef på Svensk Elitfotboll.