Arbetet mot matchfixing intensifieras. Min Match är en satsning från svensk idrott, Polisen och Svenska Spel för att stoppa fusket – och RF har tagit fram en policy för alla aktiva.
Matchfixning betyder att någon med otillåtna medel påverkar resultatet i en idrottstävling, däribland fotbollsmatcher. Fenomenet finns över hela världen och vi har nyligen haft flera fall även i Sverige.
Ekonomiska intressen
Min match är Svensk idrotts gemensamma satsning för att tillsammans med Polisen och Svenska spel skydda idrotten mot matchfixning.
– Matchfixning har blivit allt mer komplext. Förut var det ofta enstaka fall av spelare som spelade på matcher av sportsliga skäl. Nu är det stora ekonomiska intressen i form av personer utanför idrotten som har mycket pengar att vinna på att det blir visa specifika resultat, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning och fortsätter:
– Vi på Riksidrottsförbundet försöker arbeta förebyggande och bland annat skapa ett säkerhetstänk hos idrottarna. Om det exempelvis i tävlingsbestämmelserna för fotbollen står att det är förbjudet att spela på sin egen match, vill vi gärna rekommendera spelarna att inte spela på matcher i hela den serien där spelarens lag spelar – bara för att vara på den säkra sidan. Orsaken är att spelarna har bra koll på de andra lagen i serien och även kontakter med spelare i andra lag.
Fem nyckelord
För att underlätta för idrottarna har RF tagit fram en policy med vägledning för agerande vid spel och vadhållning i samband med idrottstävlingar. Policyn tar avstamp i fem nyckelord:
– Ärlighet
– Kunskap
– Säkerhet
– Försiktighet
– Öppenhet
– Det är inte alltid så lätt att veta vad som gäller kring matchfixning för den enskilde idrottaren, till skillnad mot dopning där det finns klara och tydliga regler och listor på vilka preparat som är förbjudna på att få i sig. Vår uppgift på Riksidrottsförbundet är både att vägleda genom en policy, samt informera föreningarna och de enskilda idrottarna vad som gäller.
Dålig bettingkultur
Frågan är då vad de enskilda fotbollsföreningen kan göra för att förhindra matchfixning. Johan Claesson presenterar en hel verktygslåda.
– Till att börja med hålla ögon och öron öppna om det finns misstanke om spelare med spelmissbruk eller andra typer av problem som kan vara en grogrund för matchfixning. Det finns en ganska dålig bettingkultur i många omklädningsrum, som behöver uppmärksammas. En annan åtgärd kan vara att skapa en policy mot matchfixning i föreningen, precis som en policy mot alkohol och droger. Att skriva in i kontraktet med den enskilde spelaren vad som gäller är en tredje åtgärd, det vill säga att spelaren begår kontraktsbrott om han eller hon är inblandad i matchfixning. Det rekommenderar också alla föreningar att använda webbplatsen Minmatch.se Där kommer vi att lansera ett webbverktyg mot matchfixning framåt sommaren som en hjälp för föreningarna.
Problemet med matchfixning är stort, och växer, enligt Johan Claesson.
– Från att tidigare ha varit något enstaka fall om året fram till för två år sedan, har det ökat till att vara ett tjugotal misstänkta fall om året de senaste två åren Jag tror att problemet alltid kommer att finnas på grund av att det finns så stora ekonomiska intressen i matchfixningen. Det vi från idrotten kan göra är att arbeta förebyggande och försöka ha kontroll, så att problemet i alla fall inte ökar.
DN tidigt ute
Jens Littorin, Dagens Nyheter, är en av de journalister som var tidigt ute med att skriva om matchfixning. Redan 2005 deltog han vid ett seminarium i Danmark där den kanadensiske journalisten och forskaren Declan Hill varnade för att en flodvåg av matchfixning skulle drabba europeisk fotboll.
– Vi var nog många då som trodde att han överdrev, men tyvärr har han fått rätt. Det är bra att svensk idrott tar krafttag mot matchfixning, men det också viktig att fler aktörer i samhället samverkar för att motverka det som är ett globalt problem och det kanske just nu största hotet mot idrotten, säger Jens Littorin.
Två fall av matchfixning inom fotbollen har fått konsekvenser i form av avstängningar. Det första är det så kallade Gunnilse-fallet 2013 där en spelare blev avstängd på två år av Rikidrottsnämnden, och tre spelare på 1,5 år, som en följd av att de tagit emot pengar för att ordna ett visst resultat i sin egen match.
Två års avstängning
Det andra fallet är en spelare i en division 2-klubb som kontaktade spelare i Värnamo för att få till ett visst resultat i Superettan-mötet mellan Värnamo och Gais förra säsongen. De aktuella spelarna i Värnamo valde då att kontakta klubbledningen, som polisanmälde händelsen.
Spelaren som kontaktade Värnamo-spelarna stängdes av i två år av Riksidrottsnämnden – en dom som sanktionerades av FIFA. Spelaren är nu avstängd från allt fotbollsspel i hela världen under två år.
Fallet var nyligen uppe i tingsrätten. Spelaren friades i brist på bevis att han verkligen skulle ha försökt att betala spelarna. Domen har dock överklagats av kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption, som hoppas att ärendet ska tas upp i hovrätten.
Misstänkta fall av matchfixing kan anmälas på tipstelefonen 0703 – 00 36 63 eller klicka på nedan bild för mer information!
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation /Foto: Minmatch.se