I maj 2023 lanserade Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten ett gemensamt avtal med ambitionen att lyfta spelrelaterade frågor bland spelare och ledare i såväl proaktivt syfte som i ett behandlande, reaktivt syfte för de som är i behov av hjälp.  Cirka ett och ett halvt år in i samarbetet ser parterna många bra och positiva effekter av samarbetet.

I skrivande stund har de tre parterna besökt 2023 års samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan i deras hemmiljö för att prata med organisationen, spelare och ledare. Kvar återstår endast 2024 års nykomlingar IK Oddevold och Sandvikens IF innan turnén är i mål. Gensvaret från klubb har varit positivt, många har i efterhand kommit fram och ställt frågor om spelansvar.

– De här frågorna är viktiga för oss men också för hela samhället. I vår samverkan med Unibet har vi en gemensam nollvision mot osunt spelande. Det betyder att vi behöver utbilda våra spelare och ledare proaktivt, men samtidigt erbjuda stöd för de som är i behov av det. Vi har med den här insatsen sett till att kunskapen ökat, att spelare och ledare vet hur och var det finns hjälp att få och att stödet används, säger Anders Wikström, Integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Drygt 600 spelare och ledare i klubbarna i Allsvenskan och Superettan har sedan avtalsstarten fått utbildning i spelansvar varav några aktivt har sökt hjälp, både för att ställa frågor eller för få stöd kring sitt spelande genom att ringa den dedikerade stödlinjen. Arbetet har genererat stor uppmärksamhet vilket i sin tur lett till inbjudan till Sveriges Riksdag för att där berätta om osunt spelande och arbetet som görs för att förhindra det. Dessutom har fotbollen på Island inspirerats och kopierat utbildningarna vilket innebär att spelare och ledare i alla klubbar i den isländska högstadivisionen, både dam och herr, också kommer att genomgå utbildningar i spelansvar och anti-matchfixning.

– Samarbetet mellan oss, Svensk Elitfotboll och Unibet har varit mycket lyckat. Framför allt är vi glada över att vi har lyckats hjälpa spelare över tröskeln för att faktiskt be om hjälp, både för sig själva och för lagkamrater. Vi kan till och med se frön av kulturförändring i form av att spelare känner igen mönster och försöker bryta dem genom att våga säga till, säger Allan Erdman, kommunikationsansvarig på Spelfriheten.

Spelproblem är ett samhällsproblem som numera är klassad som folksjukdom. En studie som Svensk Elitfotboll beställt av STAD/KI säger dessutom att elitidrottare är i riskzonen för att hamna i ett osunt spelande. Forskarnas förslag till åtgärder rör primärt utbildning, förtydligande av policys och oberoende kontaktytor och det är också därför som Svensk Elitfotboll och Unibet tagit fram utbildningen som helt enligt med rekommendationerna nu genomförs tillsammans med Spelfriheten.

– Vi är väldigt stolta över detta gemensamma arbete som vi ser har en effekt. Att vi är tre parter, Svensk Elitfotboll, Spelfriheten och Unibet, som samarbetar och kan bidra med olika erfarenheter och kunskaper ger ett väldigt starkt koncept. Genom hela vårt sponsorskap har vi lagt mycket resurser på att förebygga spelrelaterade problem och detta är ytterligare ett stort steg som verkligen har effekt. Framförallt förebyggande, men också då spelare och ledare har någon de kan vända sig till för experthjälp, säger Anders Falk, Sverigechef på Unibet.

Samarbetet: Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten: 

  • Tillsammans föreläser Svensk Elitfotboll, Unibet och Spelfriheten för alla 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan om spelberoende  
  • Svensk Elitfotboll har köpt en licens till Spelfrihetens stödlinje där det, om det uppdagas spelproblem i klubbarna, finns en första kontakt inom 24 timmar. Det är otroligt viktigt med snabb hjälp då motivationsfönstret för en beroende att söka hjälp kan vara väldigt kort.  
  • Spelfriheten ska årligen utbilda klubbarnas Integrity Officers i frågor som rör spel om pengar  
  • Spelfriheten har bistått Svensk Elitfotboll i att utforma en utvecklad policy kring spel om pengar som klubbarna kan använda i sin vardag  
  • Vid upptäckt av spelproblem eller spelberoende erbjuder Spelfriheten en behandling på 16 månader som klubbarna via avtalet kan upphandla för spelare eller ledare med start inom 5 dagar.