Svensk Elitfotboll har genomfört ett pilotprojekt tillsammans med fyra klubbar i Allsvenskan och Superettan i syfte att stärka deras kommunsamverkan. Pilotprojektet är en del i ett strategiskt vägval från klubbarna i Allsvenskan och Superettan tillsammans med Svensk Elitfotboll (SEF).

Fyra piloter har genomförts inom ramen för projektet under 2023 och 2024. Dessa klubbar och kommuner är: Halmstads BK/Halmstads kommun, IK Brage/Borlänge kommun, IK Sirius Fotboll/Uppsala kommun och Trelleborgs FF/Trelleborg kommun. Arbetet har på sina håll fått stor effekt under 2024.

– Det framkom under projektets gång att klubbarna redan bidrar till mycket av kommunernas mål, men att parterna kan bli bättre på att synliggöra det. Dessutom konstaterades det att klubbarna med sina organisationer, sitt socialt viktiga arbete och starka varumärke kan bidra ännu mer till sina hemkommuner om samverkan utvecklas, säger Kaveh Sarvari på Svensk Elitfotboll som tillsammans med Staffan Isling, med en lång erfarenhet av arbete inom offentlig sektor, som bland annat VD på Sveriges kommuner och regioner, drivit arbetet framåt.

Bakgrunden ligger i att Svensk Elitfotboll och elitfotbollsklubbarna under 2022 inledde en kartläggning av förhållandet mellan klubben och dess hemkommun på både tjänstemanna- och politisk nivå. Kartläggningen gav viktiga insikter och angav ett tydligt behov, och vilja, av ett utvecklat samarbete mellan parterna. SEF har därefter fått i uppdrag att utveckla en strategimodell för samverkansutveckling mellan klubbar och dess hemkommuner.

– Vi började med att gå igenom klubbarnas och kommunernas verksamhetsplaner, gjorde intervjuer med klubb- och kommunledning och tog fram faktaunderlag kopplat till klubbens påverkan på staden och dess medborgare. Allt ifrån påverkan på stadens varumärke, attraktivitet, turistekonomiska effekter,  sociala effekter och så vidare, menar Kaveh Sarvari.

Projektet synliggjorde en viss brist på förståelse för respektive parts verksamheter och organisatoriska utmaningar som historiskt skapat en viss trögrörlighet i samverkan.

– I Uppsalas och Sirius Fotbolls fall blev det bland annat tydligt att klubben har en ekonomisk, organisatorisk, varumärkes- och publikmässig särställning i staden, och att det är faktorer som gör att klubben och kommunen behöver kroka arm i fler forum framöver och ta tillvara på varandras kraft för att utveckla Uppsala ännu mer framåt, avslutar Sarvari.

240630 Publik under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och Öster den 30 juni 2024 i Trelleborg. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0435

De deltagande klubbarna säger att pilotprojektet har mynnat ut i att dialogen med kommunen har intensifierats och utvecklats.

– Vi driver några parallella spår kopplat till att utveckla Sirius Fotboll och Uppsala tillsammans. Ett av de projekt vi tittar på är utveckling av arenan där kommunen just nu utreder möjligheterna för att flytta driften av Evenemangen från IFN (Idrott och fritidsnämnden) till Arenabolaget (Arenor och Fastigheter). Syftet med detta är att på sikt utveckla kundupplevelsen som helhet och det ställer vi oss förstås mycket positiva till, säger Martin Malmberg, klubbchef i IK Sirius.

– För oss har det varit avgörande att få en utomstående utredning och part genom SEF som hjälper till att skapa förståelse för varandras olika uppdrag och skapar strukturella förutsättningar som inte blir personberoende, och som dessutom säkrar leverans. Det har gett en ökad förståelse för varandras verksamheter och fått båda att inse värdet av att samarbeta, säger Mattias Kronvall, klubbchef i Trelleborgs FF.

Det återstår att se hur arbetet fortsätter med fler klubbar och kommuner under kommande verksamhetsår.