Problematiken med matchfixning och hur den på bästa sätt kan förebyggas är en ständigt aktuell fråga inom elitidrotten. Svensk Elitfotboll arbetar regelbundet med frågan och varje år utbildas samtliga spelare och ledare i Allsvenskan och Superettan i anti-matchfixning och ansvarsfullt spelande.
– Målet med utbildningarna är att de ska ge en djupare förståelse för mekanismerna och reglerna kring matchfixning, men en del handlar även om hur man som individ kan sätta gränser för sitt eget spelande. Samtliga spelare och ledare genomgår utbildningarna inför varje säsong och under sommarmånaderna fångar vi även upp nyförvärven, säger Anders Wikström, integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll.
Utbildningarna är en central del i arbetet för att skydda den svenska elitfotbollen från oetiska och olagliga aktiviteter kopplat till spelmarknaden. En viktig partner i detta arbete är Unibet, som sedan flera år tillbaka har ett nära samarbete med Svensk Elitfotboll för att säkerställa ett ansvarsfullt spelande och en fotbollsmiljö fri från matchfixning. Tidigare i år köptes utbildningspaketet även upp av det isländska ligaförbundet som kommer implementera utbildningarna i deras högstaligor, på både dam- och herrsidan, inför säsongen 2025.
– Att vårt arbete inspirerar andra länder och ligor att göra samma sak är såklart positivt och ett bevis på att vi ligger i framkant när det kommer till de här frågorna. Utbildningarna är alltjämt bara en del av en större helhet och tillsammans med klubbarna arbetar vi löpande med en rad olika integritetsstärkande åtgärder, fortsätter Wikström.
Som en del i samarbetet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet har alla klubbar i Allsvenskan och Superettan sedan 2020 en Integrity officer, en nyckelroll för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som rör spelansvar och matchfixning. Klubbarnas Integrity officers fungerar som en naturlig länk mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor och utbildas löpande för sin roll genom Svensk Elitfotboll.