Den 15 till 17 april samlades deltagarna i LIAISE-projektet, ett projekt med fokus på SLO-rollen, i Stockholm för internationellt utbyte. Dagarna innehöll workshops där de olika länderna presenterade och diskuterade sitt jobb med SLO-rollen, samt besök på två allsvenska matcher: AIK-Djurgården och Hammarby-Brommapojkarna.
– Vi är glada över att få visa upp vår fotboll och våra klubbars värdefulla SLO-arbete, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för evenemangsutveckling och SLO-samordnare på Svensk Elitfotboll.
På söndagen anlände deltagarna till Solna, och konferensen började med ett besök på Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården. Efter matchen fick deltagarna en chans att prata med SLO:er och säkerhetsansvariga i båda klubbarna för att höra hur arbetet fortlöpt under dagen. På kvällen hölls en gemensam middag på Quality Hotel Friends i Solna.
På måndagen drog konferensen igång på alla cylindrar där fokuset på förmiddagen låg på det svenska arbetet med SLO-rollen. Först introducerade Stuart Dykes, ordförande för Supporters Direct Europe som driver LIAISE-projektet, om dagens agenda. Sedan hälsade Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist välkommen, innan han berättade och fick svara på frågor om hur Svensk Elitfotboll ser på evenemangs- och SLO-arbetet.
– Fotbollen är en familj, och i en familj måste alla prata med varandra. I dialogen är en SLO någon som kan relatera direkt till supportergrupperingarna, berättade Mats Enquist.
Fokus på SLO-arbetet i olika länder
Dagen fortsatte med att Djurgårdens SLO Lena Gustafson Wiberg berättade om hur SLO-rollen växte fram och utvecklats i Sverige. Sedan följde ett panelsamtal där SLO:er och säkerhetspersonal från flera allsvenska klubbar berättade om sitt arbete. Bland annat diskuterades hur flera klubbars SLO:er jobbar med barn och ungdomar. Ett bevis på att en SLO:s arbete inte bara behöver riktas mot redan aktiva och etablerade supportrar.
På eftermiddagen fick deltagarna lyssna till Benjamin Kandler från Bundesliga och Dariusz Lapinski från Polens Fotbollsförbund, som berättade om sina positioner i SLO-processen; där Tyskland är i framkant med sitt SLO-arbete, medan Polen är i startgroparna. Sedan fick deltagarna även höra om utvecklingen av SLO-rollen i Portugal från Jorge Silverio och i Tjeckien från Tomáš Čarnogurský.
På kvällen rullade en buss till matchen mellan Hammarby och Brommapojkarna där flera av deltagarna skuggade Hammarbys SLO:er och säkerhetspersonal under matchen.
Föredrag av evenemangspolis och workshop om mätbara variabler
På workshopens sista dag fick SLO:er, SLO-samordnare och supporterorganisationer sätta sig ned med sina respektive kollegor och brainstorma fram hur de ser på rollen, och vilka värden som är viktiga att kunna mäta och visa för andra aktörer. Ett ämne som Svensk Elitfotboll anser viktigt.
– För vår del har det varit nyttigt att få sitta ned och diskutera hur vi mäter värdet av SLO-rollen. Vi är övertygade om att SLO-rollen är en viktig kugge för att bidra till välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla evenemang. Vi vill nu också hitta konkreta sätt att påvisa värdet för vår omgivning, säger Kaveh Sarvari, SLO-samordnare och ansvarig för evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll.
Konferensen sista föredrag hölls av Evenemangspolis från Stockholm samt en representant från tågbolaget MTR – de pratade om sitt arbete med dialog på och runt matchdagar. Överlag var konferensen i Stockholm uppskattad av deltagarna och av Svensk Elitfotboll som fick visa upp sin fotboll och sitt arbete.
– Vi har haft tre innehållsrika dagar ihop med våra kollegor och gäster från Europa. Det har varit mycket informationsutbyte och vi har haft förmånen att besöka två häftiga fotbollsmatcher där vi stolt fått visa upp hur några av våra klubbar jobbar i Sverige.