Spelanalys, teoripass, matchgenomgångar, utvärderingar, generell information och nätverkande. Allt med fokus på var svensk talangutveckling står om tre år.
– Att jag som 21-åring får vara här och hänga med de här människorna, det är en ynnest, säger Theodor Olsson, U16-tränare i Sirius.
Tipselitkonferensen i Torrevieja och La Manga i Spanien där drygt 180 akademichefer och tränare hade samlats för att gå igenom svensk fotbolls talangutveckling blev väldigt uppskattad. På plats fanns allt från rutinerade akademichefer som varit med i många år till före detta spelare som Alvaro Santos, Hannes Stiller och Jeffery Aubynn, som nu blivit tränare, till unga oprövade killar som precis blivit tränare på den här nivån.
– Det är framför allt roligt att prata med de andra kollegorna och dra lärdom av varandra. Vi har nätverkande i fokus. Man slås av att många drivs av samma grej. Fotbollssverige är stort och många är duktiga på det de gör. Här finns en stor samlad kunskap som alla delar med sig av. Det är surrealistiskt. Det är tråkigt för dem som inte får vara här, menar Theodor Olsson.
Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll, är den som arrangerar konferensen och som roddat med all logistik för att få det att fungera så smidigt som möjligt under konferensen. Även Stefan är nöjd med dagarna i Spanien och säger att det nu är dags att ta nästa steg med talangutvecklingen, och att det inte ska vara tal om någon utslagning i tidig ålder.
– Vi har förändrat svensk fotboll genom att ha en målmedveten satsning på spelare i ung nivå. Nu ska vi ta det till nästa nivå. Man måste erbjuda en bra och god utbildning tidigt. Inte att slänga ut folk utan utbilda alla, säger Stefan Lundin.
På agendan under konferensen var förutom de två P17-landskamperna för Sverige mot Ungern, respektive Slovakien, också utbildning för tränarna, teoripass i matchanalys och matchdata, inspirationsföreläsning från Valencia CF i hur de jobbar med talanger, samt generell information.
– Det här är jättebra. Det är en chans att byta erfarenheter från lägre nivåer till högsta klass. Det är ovärderligt och det finns ingen höjd på lärandet om man är nyfiken. Tipselit är ett öppet samhälle kan man säga där vi drar nytta av varandra, säger Robert Nordström, Akademichef i Halmstads BK.
Konferensen avslutades på söndagen innan samtliga närvarande åkte hem inspirerade med sin nya kunskap och för att implementera den i sin klubb hemma i Sverige. Förhoppningsvis blev dagarna i Torrevieja och La Manga ett första steg mot att ta svensk talangutveckling till en ny nivå.
Stefan Lundin Sportdirektör på Svensk Elitfotboll berättar i spelaren ovan mer för Ettanfotboll om konferensen och om Tipselitprojektet.
Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.
Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.
2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.
Läs mer på tipselit.se